Egészséges talaj, egészséges és finom étel...

Egészséges talaj, egészséges és finom étel...

A kertépítéseink során egyre gyakrabban kérik a megrendelőink zöldségágyások tervezését, kialakítását.

Valószínűleg sokan felismerték, hogy az üzemi módszerekkel előállított zöldségek íze meg sem közelíti a házilag termeltekét. Ennek több oka is van, egyrészt a túl korai szüret a szállíthatóság miatt, vagy maga a zöldség fajtája is lehet az oka, mivel az ember a "szemével" vásárol, így a vetőmag nemesítés során néha csak a szép nagy termés és a betegség ellenállóság az elsődleges cél.

A harmadik, egyik fő ok, hogy Magyarországon a mezőgazdasági talajok gyakorlatilag sterillé váltak a túlzott és egyoldalú műtrágya és vegyszer használat következtében, eltűntek a hasznos talajgomba és baktérium törzsek, melyek tevékenysége során lesznek a növények számára a mikor- és nyomelemek állandó jelleggel elérhetőek, ami javítja a zöldségek beltartalmi értékét, vitamintartalmát és ízét.

Stílus a KertépítészetbenEz tényleg elég indok, hogy legalább a szezonban otthon állítsunk elő friss, finom és egészséges zöldségeket! Érdemes megbízható helyről, fajtaazonos, minőségi nevelésű palántákat vásárolni, mert mindent csinálhatunk jól, ha rossz az alapanyag! Tapasztalataim szerint a másik két fő "hozzávaló" a megfelelő termőhely választás és a talaj. A talaj egy komplex élő rendszer, hogy ezt fenntartsuk vagy javítsuk, törekedjünk minél több szerves anyaggal ellátni. Ezt tehetjük komposzttal, érett, istállótrágyákkal és modern granulált szerves tápanyagokkal.

Mi a növénytelepítéseink és pázsitkezeléseink során az utóbbi termékek mellett döntöttünk immáron 5 éve.
Előnyük, hogy gyakorlatilag nem lehet túladagolni, nem tartalmaz betegségek csíráit, mint általában a komposzt, az istállótrágyákkal szemben gyommag mentes, nem mosódnak ki a talajból a tápanyagok, használatukkal a műtrágyák hatása is kiugróan nő, könnyű kijuttatni. Hátránya, hogy az áruk elsőre többnek tűnhet a hagyományos tápokhoz képest de a megnövekedett/magasabb termésátlag miatt ugyanannyi, vagy olcsóbb lesz a végére, és pl. a pázsit esetében a hosszan tartó zöld színről ne is beszéljünk.

Stílus a KertépítészetbenÉrdemes kipróbálni a világ élvonalába tartozó belga gyártmányú DCM pázsit tápanyagokat és garantáltan észreveszi a különbséget! Minőségi termelésű paprika, paradicsom, padlizsán, zeller és uborka palántákhoz, gyümölcsösök tápanyag utánpótlásához Itapolina vagy a Duetto természetes növényi tápanyagokat ajánlanám.

Beszerzésükben természetesen mi is tudunk segítséget nyújtani, érdeklődjön elérhetőségeinken.

-