Kertépítő blog


Egy kis pázsit öntözés2014.07.04.

A természet adta csapadék mennyiségét sajnos nem tudjuk szabályozni, irányítani. Hiányát öntözéssel kell pótolnunk.

Az öntözésnek több módja létezik:
  • felületi (áztatásos)
  • esőztető
  • felszín alatti
  • és mikro öntözés,
amely kis vízadagokkal, alacsony nyomáson, energiatakarékos módon történik.

Az esőztető öntözésnek egyik legnagyobb problémája a víznek a levegőbe való kijutása és porlasztása miatt bekövetkező nagy párolgási veszteség. Ennek a mértékét befolyásolja a hőmérséklet, a páratartalom, a szél, a cseppek mérete és útja, valamint a vízsugár hossza és magassága. A párolgási veszteség a nyári nagy melegben 50% is lehet! Ezért kerüljük a nappali öntözést és törekedjünk az éjszakai víz kijuttatásra, amikor a párolgás lecsökkenhet 10% köré is.

Automata öntözőrendszerrel ez egyszerűen kivitelezhető, amennyiben nem áll rendelkezésre, törekedjünk késő este, vagy kora reggel öntözni. A mértékét az időjáráshoz igazítva, 15-20 C között, heti 2-3 alkalommal 2-3 mm, 25-30 C között, heti 4 alkalommal 4-6 mm, 30 C felett minden nap 8 mm, 40 C körül akár napközben is.

Ezeket a mennyiségeket kell biztosítanunk ahhoz, hogy pázsitunkat fentartsuk, ezt kézi öntözéssel, ha egy átlagos magánkert gyepfelületét vesszük példának, ami legyen 250-300 m2, napi 5-6 munkaórát vesz igénybe.

Itt jön képbe az automata öntözőrendszer. Mikor öntöz? Mennyi vizet? Milyen időközönként?

Akkor öntöz amikor a legkevesebb a párolgási veszteség és akkor is, ha Ön nyaral, vagy dolgozik! Annyi vizet juttat ki, amennyire szüksége van a pázsitunknak! Az öntözés mértékét pedig a fennt említett hőmérsékletekhez igazíthatjuk! Minden fúvókának tudjuk a pontos csapadék kijuttatását percenként mm-ben megadva, így tervezhető a víz kijuttatás.
Hozzáteszem, hogy csak a jól tervezett és kiépített öntözőrendszerre igazak a fent említett állítások. A telepítést tervezési munka előzi meg. Egy jól tervezett öntözőnél a szórófejek távolsága megegyezik a szórás távolság hosszával, másképpen foglamazva, szórófejtől szórófejig öntözünk.

Az öntözőrendszer előnyeit összefoglalva és két szóban leírva: tudatos öntözés!



Még több munkánk a galériában