Kertépítő blog


A sokszínű levendula2015.07.06.

A sokszínű levendula
A levendula manapság igen népszerű növény, hiszen kevés gondozást igényel, és hosszú ideig díszít, nyáron hosszan tartó virágzásával, télen örökzöld, kékes árnyalatú lombjával.
A lilás színekben pompázó félcserje magas díszítőértéke mellett széleskörű felhasználási  lehetőségekkel rendelkezik. Ez utóbbi tulajdonsága a benne rejlő illóolajoknak köszönhető. Értékét növeli, hogy illatát kiszárítva is megőrzi. Kimondottan szárazságtűrő növény, kerüljük a túlöntözését.
Sokoldalú felhasználásához, íme, néhány példa:
·         Kiszárítva, csokorba kötve nem csak kellemes illatot áraszt a lakásban, de kiváló molyriasztó is egyben. Rózsához, illetve káposztához társítva, illata a levéltetveket is elűzi.
·         Karakteres aromája miatt ételekben is felhasználják, szörpöt, mézet, fagylaltot, tejet, vajat, készítenek belőle, emellett ecetet, lekvárokat, kompótokat, üdítőket ízesítenek vele.
·         Leggyakrabban azonban a gyógyászatban alkalmazzák antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladás gátló és nyugtató hatásának köszönhetően. Virágát és/vagy illóolaját gyógyteák, gyógyfürdők, szappanok készítésére is használják. Emellett az illóolajos készítmény nem csak a lakás atmoszféráját teszi kellemesebbé, de rovarcsípés okozta tünetek enyhítésére is alkalmas.
·         A levendula fűszernövényként is megállja a helyét. Kiváló alap halételek, saláták, szószok ízesítéséhez. Erőteljes aromája miatt azonban csak mértékkel alkalmazzuk erre a célra.
A címben szereplő sokszínűség a levendula külső megjelenésére is utal. Ma már egyre több színben és méretben van jelen a piacon, így aki elsősorban díszítőértéke miatt vásárolja meg a növényt, a fehéres rózsaszíntől kezdve egészen a sötét kékesliláig terjedő skálán választhatja ki a számára megfelelő fajtát.
 

 Még több munkánk a galériában