Kertépítő blog


Fűszerkert2015.07.06.

Hogyan építsünk fűszerkertet?
Manapság újra népszerűek az otthon termesztett gyümölcsök, zöldségek és ezzel együtt egyre nagyobb az igény a házi fűszerkertek kialakítására is. Ezek előnye, hogy megfelelő fenntartás mellett a költségek rövid idő alatt megtérülnek, a fűszerek kéznél vannak és általában minőségük is jobb, mint a bolti tucat-termékeknek.
 
1. lépés a megfelelő hely kiválasztása. A legideálisabb egy napos kertrész, mivel a fűszernövények nagyobb része kimondottan napfény igényes, vagy legalábbis jobban tűri a napot, mint az árnyékot. Ha sokféle és különböző igényű fűszernövényeket telepítünk, olyan helyet válasszunk, melyen vannak naposabb és árnyékosabb részek is, vagy legalább figyeljünk arra, hogy a félárnyékot igénylő fűszernövények nagyobb növények takarásába kerüljenek. Napot kedvelő fűszernövény például a kakukkfű, a rozmaring, a kapor, a tárkony és a lestyán, félárnyékot kedvel viszont a bazsalikom. A menta és a citromfű esetében figyelembe kell venni, hogy hajlamos az elburjánzásra.

A telepítés előtt 2. lépésként megtervezhetjük, hogy milyen alakzatú és színkompozíciójú legyen a fűszerkert. Ez függ attól, hogy milyen és mennyi növény áll a rendelkezésünkre. Az elrendezés lehet spirálszerű, sugaras, sakktábla-rendszerű, stb. ennek csupán fantáziánk szabhat határt.
A hely és az elrendezés kiválasztása után a
3. lépés a terület gyommentesítése, talajjavítása és -tömörítése, elgereblyézése, az ültetés előtti napon a terület belocsolása és a tervezett növények – még cserépben történő – elhelyezése az összkép megtekintése érdekében.
4. lépés az ültetés, melyet célszerű az esti órákban végezni, egy alapos öntözés kíséretében. Ezt talajtakaró mulcsozás kövesse, mely a gyomnövények elszaporodását akadályozza meg.
A lépések egyszerűek, és akár építkezésből visszamaradt anyagokból is lehet igényes, egyedi fűszerkertet építeni, emellett jó érzés a saját kertünkben termesztett, általunk gondozott növényeket felhasználni, melyek garantáltan frissek és intenzívebb ízűek.Még több munkánk a galériában