Kertépítő blog


Pázsitot trágyázzuk vagy tápanyagot utánpótolunk?2014.08.29.

A megfelelő nyírás és optimális öntözés után a harmadik fő feltétel a tökéletes pázsit fentartásához, a tápanyag utánpótlás. Az intenzíven gondozott pázsit igen tápanyag igényes növény, hiszen a sok nyírás miatt sok lombozatot is kell pótolnia, megújítania.

Ennek okán az egyik fő szabály, hogy soha sem "éheztethető", a pázsitra mindig átfedésekkel kell kijuttatni a gyeptrágyákat. Mi ezt a szabályt követve végezzük a tápanyag utánpótlást, így az évszakonkénti igényét is rugalmasabban tudjuk kielégíteni.

Tavasszal nitrogén túlsúlyos trágyákkal lehet megindítani a téli álomból éledő regenerálódó pázsitot, nyáron egy kissé kálium túlsúlyos trágyával növelhetjük a szárazságtűrést, az utolsó, kb. szeptemberi végi tápanyag utánpótlás pedig szintén kálium túlsúlyos legyen, mert a sok nitrogén okozhatja a télen előforduló betegségek nagy részét pl. hó penész.

Tehát a pétisó, mint csodatrágya, amit sok kertészkedőtől hallok, csak ideig-óráig teszi széppé a pázsitot, és mivel csak nitrogén tartalmú, ezáltal a növekedést hirtelen és nagyon megindítja, de így lazák lesznek a növény szövetei, sokkal fogékonyabb lesz a betegségekre és a nyírás gyakoriságát is megsokszorozza.

Amit javasolni tudok, mert nekünk is így sikerül a legjobb eredményeket elérni, hogy szerves és műtrágyákat keverve, vagy váltva használjunk, sokkal jobban működnek mint külön-külön.Még több munkánk a galériában